Under varje huslänga finns våra gemensamma avloppsrör.
Varje hus är inkopplat till de här gemensamma rören med ett eller flera vertikala rör som går ner från huset och kopplas in med ett påstick på det gemensamma röret.
I slutet av längan mynnar det gemensamma röret ut i en avloppsbrunn.
Ansvarsfördelning
- Allt ovanför den streckade blå linjen är fastighetsägarens eget ansvar. Dvs rör i huset och det vertikala röret som går ner till påsticket p åden gemensamma ledningen.
- Rören under den streckade blå linjen är föreningens ansvar. Dvs den horisontella ledningen under huslängan.
- Resten, från och med avloppsbrunnen som ligger precis utanför huslängan, är kommunens ansvar.
Om du får stopp i avloppet
Här följer några råd om hur man gör om det tar stopp i avloppet:
1. Börja med att hälla hett vatten eller spola med varmt vatten i avloppet så fort du märker att det rinner undan sakta i handfatet/vasken. En liten skvätt diskmedel hjälper också. Ofta räcker det om stoppet beror på att fett har bildat en propp som täpper igen röret.
2. Om det inte räcker bör du rengöra rören under diskbänken/handfatet.
- Ta bort rören och skölj rent. Med hjälp av en flaskborste kan du borsta ren större delen av rören (sätt gärna ett snöre i borsten så att den inte fastnar på vägen).
- Om du fortfarande har problem så behöver du rensa röret som går ner i golvet och möter det horisontella röret under huslängan. Observera att rensspiral INTE får användas i de gemensamma rören pga skaderisk, så om du använder rensspiral måste du säkerställa att du bara rensar i dina egna rör och inte når ner i den gemensamma ledningen.
- Notera hur långt du når. Tar det stopp i rören inne i ditt hus eller i det lodräta röret under huset så finns stoppet i din egen fastighet. Om du inte lyckas lösa upp det själv behöver troligen en VVS-firma tillkallas. Kostnaden står du som fastighetsägare för.
- Om du utan problem når det horisontella röret som går under huslängan så är det troligt att andra i längan också har problem. Innan du går vidare behöver du prata med dina grannar och kontrollera om de också har problem.
- Informera styrelsen om att du har problem med avloppet (se kontaktsidan) och ge oss ett par dagar för att hinna svara innan du går vidare med nästa punkt på listan.
- Vid stopp i de horisontella rören under huslängorna – kontakta en firma som kan spola avloppet. Förslag:
- Österåkers spol och sug, Stationsvägen 39 Åkersberga, tel 0708-381840, https://www.osterakerspolochsug.se/
- Sortera Industry AB, tel 08-356327 (har köpt upp LS Tankservice som vi brukade anlita tidigare), https://sortera.se/industry/va-hogtrycksteknik/
- På vardagar (ej jour): Yawi Fastighetskonsulterna AB, http://fastighetskonsulterna.com/kontakt, tel 08-551 116 80
- Skärgårdens VVS, Sågvägen 11 C, tel 08-6807070, https://skargardensvvs.com/
- Om du är osäker på var det är stopp – kontakta en VVS-firma så kommer de och åtgärdar och avgör om det är du eller föreningen som ska betala.
Vem står för kostnaden?
Åtgärder i de gemensamma rören under huslängorna bekostas av samfälligheten medan du som fastighetsägare står för rören i ditt hus och det lodräta röret som går ner ifrån ditt hus
Obs! Om jobbet ska betalas av föreningen så måste det framgå på fakturan om det var stopp i den gemensamma ledningen. Om du själv beställer jobbet så är det viktigt att du informerar firman om det.
ROT-avdrag?
Privatpersoner kan få ROT-avdrag, men inte föreningen. Om det är så att föreningen ska stå för kostnaden och om du har tillgängligt ROT som du inte tänker använda till något annat så kan du överväga att betala fakturan själv och begära ersättning för utlägget. Skicka i så fall en kopia av fakturan och ange ditt bankkontnummer till kassören så sätter vi in pengarna på ditt konto. På så sätt kan vi få nytta av ROT.
Detta gäller alltså om du har möjlighet att göra utlägget och om du har ROT som du vill avstå.
Förebyggande åtgärder:
- Spola ordentligt i toaletten. Våra avlopp är inte anpassade för snålspolande toaletter.
- Spola aldrig ner bindor, tamponger och liknande.
- Undvik att diska ur stekpannor med fett i. Torka istället ur pannan först och lägg fett+papper i påsen för matrester. Då undviker du att det samlas en klump med fett nere i avloppet, och dessutom hjälper du reningsverket – fett ställer till problem där.
- TORKA ur fettet ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den, då undviker du att fett orsakar stopp.
- SKRAPA alltid av matrester från tallrikar innan du sköljer dom i diskhon, då undviker du att matrester orsakar stopp.
- SPOLA regelbundet hett vatten ner i din diskho. Fyll gärna upp diskhon med hett vatten och tappa sedan ut, då undviker du stopp i ditt avlopp.
Viktigt
- I vår kommun har det sedan länge rått förbud mot avfallskvarnar som mal ner matrester m.m. i köksavloppet. Från och med 2024-01-01 gäller totalt förbud för detta i hela landet. Om du har en kvarn installerad så måste du därför omgående ta bort den.